...u prostoru se sabira celokupna realnost sadašnjeg trenutka..
Zen mudrost
   

Biografija

Boris Bogdanović


Rođen je u Beogradu, gde završava Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, diplomirao je na odseku – keramika.
Izlaže samostalno od 2007. godine, kada je nagrađen plaketom i otkupnom nagradom diplomskog rada Sekretarijata za kulturu grada Beograda.
Član je ULUPUDS-a, u statusu samostalnog umetnika od 2008. godine.

Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu od kojih izdvajamo:

- 9. Međunarodni bijenale minijature, Gornji Milanovac 2008. god,
- Trijenale keramike, Beograd 2009. god
- 15. Bijenale keramike, Beograd 2009. god
- Ceramica Multiplex, Varaždin, Hrvatska iz 2009. god.
- Profesionalno je angažovan na mestu stručnog saradnika na projektu Terratorija – Kikinda i međunarodnoj koloniji u Tršiću


Reč umetnika:

"Moj rad sadrži različite faze. Nekad je to istraživanje treće dimenzije a nekad me više interesuje sama površina predmeta. Forme koje radim karakteriše određena jednostavnost što mi na neki način nameće i tehnika koju koristim - terra sigillata.
Ova tehnika podrazumeva mehaničko glacanje površine predmeta. Ovako pripremljena površina se premazuje najfinijim česticama gline koje se izdvajaju iz obične gline specijalnim postupkom. Time se jos više povećava sjaj površine. Ovako pripremljen predmet se dva puta peče, prvo u električnoj peći a drugo u gasnoj. Usijan predmet se vadi iz gasne peći i ubacuje u piljevinu na dimljenje čime se dobijaju posebni efekti.
Istraživanje ove stare tehnike smatram podjednako zanimljivim i kreativnim kao i sam rad sa glinom i bavljenje likovnom problematikom."